فرهنگی هنری

موزه هنرهای معاصر علاقه‌مند به همکاری با بخش خصوصی است | کار دولت نقد هنری نیست

نشست رسانه‌ای محمد خراسانی‌زاده، مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران، با اهالی رسانه صبح امروز در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.

نشست سرپرست موزه هنرهاي معاصر با رسانه ها

در این نشست، خراسانی‌زاده به کارها و اقداماتی که در مدت ۳ ماهه حضورش در اداره کل هنرهای تجسمی انجام شده یا در برنامه آتی این اداره کل است، پرداخت و درباره جشنواره‌ها و برنامه‌هایی که زیر نظر این اداره کل برگزار می‌شود توضیحاتی ارائه کرد.

سرپرستی مسبوق به سابقه

از آنجا که خراسانی‌زاده مدتی است سرپرستی موزه هنرهای معاصر تهران را هم بر عهده دارد، درباره چند موضوع مختلف مربوط به این موزه به سؤالات خبرنگار همشهری پاسخ داد. خراسانی‌زاده سرپرستی موزه هنرهای معاصر توسط مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت ارشاد را امری مسبوق به سابقه خواند و گفت: تنها در چند سال اخیر مدیرکل هنرهای تجسمی مدیریت موزه را بر عهده نداشت، ولی در دوره های مختلف، مثل دوران آقای سمیع‌آذر یا مرحوم حبیب‌اله صادقی و سایرین، مدیران تجسمی ارشاد به عنوان سرپرست موزه هم فعالیت می‌کردند و اولین بار نیست که مدیر تجسمی اشاد سرپرستی موزه را بر عهده دارد. بنابراین مدت زمان حضور بنده حتما نباید با نگاه به عنوان سرپرستی که قرار است جایگاهش تغییر کند بررسی شود. این مدت زمان هر چقدر باشد، کوتاه یا میان‌مدت یا بلندمدت باید ببینیم چطور می‌توانیم اثر آن را مبتنی بر ساختار و فرایند پایدار کنیم.

موزه، محل نقد هنری

سرپرست موزه در صحبت‌هایش به کمبود نقد هنری اشاره کرد و از اراده موزه برای اینکه در زمینه نقد هنری با برگزاری نشست‌های نقد و تحلیل به‌عنوان پیشران فعالیت کند گفت. وی در پاسخ به خبرنگار همشهری که رونق نقد هنری را نه وظیفه اداره کل هنرهای تجسمی و نه موزه هنرهای معاصر دانست و نقد را برآمده از شرایط اجتماعی و تاریخی و رسانه‌ای کشور ارزیابی کرد، گفت: من هم موافقم که نقد هنری نباید از سوی دولت انجام شود. درست است که موزه زیرمجموعه وزارت ارشاد است، اما نهادی هنری است که کاملا با هنرمندان تماس دارد و اتفاقا باید در زمینه نقد هنری فعالیت کند. بسیاری از نقدهای مهم منتقدان هنری مشهور جهان در نمایشگاه‌هایی که در موزه‌ها برگزار شده نوشته اند. موزه می‌تواند به رونق هنری کمک کند.

لزوم خرید آثار تازه برای موزه

خبرنگار همشهری به لزوم خریداری آثار جدید برای موزه اشاره کرد که خراسانی‌زاده پذیرفت موزه باید در این زمینه جدی‌تر فعالیت کند، هرچند در سال های گذشته آثاری برای موزه خریداری شده یا هنرمندانی با توجه به اعتبار موزه خواهان اهدای آثارشان به موزه بوده اند و اتفاقا مدیریت موزه با توجه به شأن و اعتبار این مرکز هنری باید در پذیرش آثار هنرمندان تأمل کند. همچنین، وی افزود: مصوب شده که سازمان های دولتی باید یک درصد بودجه شان را در فرهنگ هزینه کنند. این مقدار سال گذشته ۲ درصد بود که مخیر بودند و امسال یک درصد شده که مکلف اند. سازوکارهای آن هم دارد فراهم می شود تا به طور عملی اجرا شود. درضمن، ما به همکاری با بخش خصوصی و مجموعه های علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در بخش هنر تمایل داریم. موزه هنرهای معاصر و بخش تجسمی بخش بسیار جذابی می تواند باشد برای ارتقای سرمایه اجتماعی تمام فعالان حوزه های صنعتی و تجاری. برای مثال، یک برند معتبر تجاری برای پخش تبلیغاتش در صداوسیما برای چند دقیقه باید چند میلیارد هزینه کند. این چند میلیارد در بخش تجسمی می تواند به هنرمندان کمک کند تا آثار فاخری خلق کنند و این آثار متعلق به آن نشان تجاری شود و سرمایه اجتماعی زیای برای آن نشان تجاری خلق کند. علاقه‌مندیم که توسعه ظرفیت های موزه را بیش از کمک های حاکمیتی با همکاری بخش خصوصی انجام دهیم.

پرداختن به هنر معاصر ایران

همچنین، خراسانی زاده در پاسخ به لزوم پرداختن به هنر معاصر ایران به خبرنگار همشهری گفت: البته در ادوار گذشته، نمایشگاه هایی در موزه در این مورد برگزار شده و به خوبی آثار هنرمندان مختلف تحلیل شده است. اما می پذیرم که کم بوده و به دنبال آن هستیم همانقدر که به هنر معاصر دنیا می پردازیم به هنر معاصر ایران هم بپردازیم. حالا این معاصر چه به معنای قرن اخیر باشد، چه به معنای پس از انقلاب و چه به معنای مفاهیم معاصر.

همکاری به گالری ها

وی در جواب خبرنگار همشهری درباره لزوم ارتباط با گالری ها به عنوان مراکز شناسایی استعدادهای نو و شکل دادن به جریان های هنری گفت: تعامل با نگارخانه ها شرط کار ماست. اگر بازار اولیه چه به معنای بازار اقتصادی و چه به معنای رشددهنده فضای هنری و جهت‌دهنده سبک های شخصی در نگارخانه ها شکل نگیرد، ما بعضا امکان اینکه در موزه حرف نویی داشته باشیم، نخواهیم داشت. بنابراین بسیاری از رویدادها را به همکاری نگارخانه‌داران محترم پیش خواهیم برد و آنها واسطه ما برای نمایش آثار بزرگ در موزه خواهند بود. البته انحصاری وجود ندارد که بگوییم فقط نگارخانه ها ولی حتما آنها بازیگران اصلی خواهند بود.

وی در ادامه افزود: علاقه‌مندیم بخش خصوصی به کارهایی که نگارخانه‌داران می خواهند در خارج از ایران رقم بزنند و هنر ایران را به جهان معرفی کنند کمک کند. نگارخانه ها علاقه مند به توسعه کارشان هستند ولی توان مالی و اقتصادی شان اجازه نمی دهد و نیاز به همکاری بخش خصوصی دارند.

به امید راه‌اندازی سایت موزه

خراسانی زاده درباره راه اندازی سایت موزه که مدتهاست وعده آغاز به کار آن از سوی مدیران موزه مطرح می شود، ولی عملا اتفاقی رخ نمی دهد به خبرنگار همشهری گفت در تلاش هستیم تا سایتی جامع را که نیازهای مختلف را برآورده کند راه اندازی کنیم و امیدوارم این اتفاق هر چه زودتر بیفتد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا